Hyperinflatie

Inflatie
© Bundesarchiv, Bild 146-1971-109-42

In de jaren na de Eerste Wereldoorlog is de werkloosheid in Duitsland erg hoog. De politieke situatie is onrustig. Franz is blij dat hij een baan vindt in een van de typemachinefabrieken in Dresden. Hij verdient weinig, maar hij heeft tenminste een baan waarmee hij zijn zwangere vrouw kan ondersteunen. Een paar maanden later ontstaat in Duitsland een hyperinflatie. De prijzen in de winkels zijn torenhoog en al het spaargeld wordt waardeloos.

Als de hyperinflatie op zijn hoogtepunt is, worden op 24 oktober 1923 Johannes en zijn broertje Mattias geboren in het Carl Gustav Carus Ziekenhuis in Dresden. Martha en Franz zijn aan de ene kant dolgelukkig met geboorte van hun tweeling, maar ze zijn ook bezorgd. Hoe moeten ze hen te eten geven? De jongetjes hebben niet eens allebei een eigen wiegje. Franz is boos: “Je kunt de overheid niet vertrouwen, Martha,” zegt hij. “Ze gaan er gewoon met je spaargeld vandoor.”

Opdracht 3: Hyperinflatie – Kennis en analyse

Bekijk bron 4 en beantwoord de vragen.
a. Wat was de oorzaak van de hyperinflatie?


b. Hoeveel betaalden Martha en Franz in 1921 voor een kilo brood? Wat kostte zo’n brood in november 1923?


c. Portfolio-opdracht
Zoek met behulp van Google naar twee afbeeldingen die de hyperinflatie tijdens de Republiek van Weimar illustreren. Print deze uit en plak ze op je portfolioblad. Geef ook aan welke zoekterm(en) je gebruikt hebt. Je levert dit aan het einde van dit hoofdstuk bij je docent in.