Propaganda

Nazi propaganda
© Flickr.com/Hunter Bennett/cc

De Kristallnacht heeft Johannes’ leven veranderd. Hij voelt zich eenzaam zonder Benjamin en loopt veel over straat, waar hij ziet dat Joodse families worden opgepakt en meegenomen. Het lijkt alsof er op elke straathoek affiches hangen waarin Joden belachelijk worden gemaakt of vernederd of als monsters worden afgebeeld. Ze krijgen de schuld van alles.

Opdracht 6: Propaganda – Portfolio-opdracht
 
De nazi’s maakten veel gebruik van propaganda. Ze brachten hun standpunten met behulp van moderne communicatiemiddelen als affiches, films en kranten onder de aandacht van een groot publiek. Ze deden dat door Duitsland, de partij en de persoon van Hitler te verheerlijken, maar ook door degenen die ze uitsloten, zoals de Joden en de communisten, af te schilderen als monsters. Zo trachtten ze de Duitse bevolking te beïnvloeden. De nazi’s waren hier heel goed in. Ze hadden ook een speciale minister voor Propaganda: Joseph Goebbels.  
 
Opdracht: Stel dat er in nazi-Duitsland wél vrijheid van meningsuiting was geweest en jij in die tijd een poster tegen de NSDAP van Hitler had mogen maken. Wat voor poster had je dan gemaakt?
Ontwerp in tweetallen een propagandaposter die duidelijk maakt waarom de NSDAP geen goede partij is. Bedenk dat de afbeelding duidelijk moet zijn en dat er niet veel tekst op een propagandaposter staat. Het moet vooral beeldend zijn. Je levert de poster in bij je docent.
 
Je werkt alleen en je hebt hier maximaal 30 minuten de tijd voor.