De Wannsee Conferentie

Wehrmacht
© Bundesarchiv, Bild 183-2007-0928-502

Mattias kent overal mensen, omdat hij heel actief is binnen de Hitlerjugend. En zo regelt hij meteen na zijn 18everjaardag een baantje als persoonlijk assistent van een belangrijke functionaris bij de Sicherheitsdienst, de inlichtingendienst van de nazi’s. In de winter van 1941 komt hij opgetogen thuis: “Ik ga naar Nederland!” roept hij. “Ik ga voor de SD naar Nederland!” Martha en Franz zijn blij: Franz is trots op zijn zoon die het vaderland gaat dienen, Martha is opgelucht omdat Mattias niet naar Polen gestuurd wordt.

Johannes wil niet bij de Wehrmacht, het Duitse leger, of bij de Waffen SS, de militaire afdeling van de SS. Het liefst wil hij helemaal niet vechten. Maar hij kan niet weigeren. Nadat het Duitse leger in de zomer van 1941 de Sovjet Unie is binnengevallen, worden steeds meer jongens van zijn leeftijd opgeroepen voor het leger. Ook Johannes krijgt een paar maanden na zijn 18everjaardag een brief. Zijn moeder huilt als ze de envelop ziet. Johannes wordt ingedeeld bij een infanteriedivisie van de Wehrmacht. Hij moet vechten aan het oostfront.

Johannes is bang voor wat hij in Oost-Europa gaat tegenkomen. Ook al weet hij niet precies wat er allemaal door Hitler is besloten, hij weet wel dat Hitler en de nazi’s de mensen in Oost-Europa bijna net zo erg haten als de Joden. Het liefst willen ze ze allemaal uit de weg ruimen. Hij vreest het ergste.

Opdracht 3: De Wannsee Conferentie - Kennis en analyse

In 1942 vond buiten Berlijn de Wannsee Conferentie plaats. Wat werd op deze conferentie besloten? Bekijk bron 5.