De deling van Duitsland

Adenauer
© Kultur und Gesellschaft Historisches Institut, Frankfurt am Main

Er gingen al geruchten, maar in mei 1949 hoort Johannes dat ze in de zones in West-Duitsland bezig zijn met het ontwerpen van een grondwet. Johannes kan het nieuws nauwelijks geloven. Zou het werkelijk zo zijn dat Duitsland officieel in tweeën wordt gedeeld? In augustus vinden in de westelijke zone inderdaad de eerste verkiezingen plaats van de Bondsrepubliek Duitsland. Konrad Adenauer wordt de eerste bondskanselier, de regeringsleider. Johannes is boos en teleurgesteld. Hij geeft de Amerikanen de schuld. “Die kapitalisten uit het Westen willen gewoon niet met ons samenwerken”, roept hij boos.

Martha is het niet met haar zoon eens. “Ik voel me niet bevrijd onder de Russen. We leven hier gewoon onder een Russische bezetting.” Johannes weet niet wat hij moet zeggen, hij is nog altijd vol van het communistische ideaal. “Wacht maar af moeder, alles zal beter worden. Ik geloof erin.” In oktober 1949 wordt de Deutsche Demokratische Republik (DDR) opgericht. De deling van Duitsland is nu een feit.

Opdracht 5: Adenauer – Kennis en analyse

a. Kennis en analyse: Lees bron 8 over de eerste bondskanselier van West-Duitsland, Konrad Adenauer. Vul dan de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van Adenauer in bij de hieronder vermelde jaartallen.

1876:
1917:
1933:
1944:
1949:
1963:
1967:b. Portfolio-opdracht
In het televisieprogramma ‘Unsere Besten’ werd Konrad Adenauer 2003 gekozen tot grootste Duitser aller tijden. Kijk nog eens naar bron 8 en lees ook bron 9. Leg in je eigen woorden uit waarom je denkt dat Adenauer voor veel Duitsers zo belangrijk is. Doe dit op je portfolio-blad en lever dat aan het einde van het hoofdstuk in bij je docent.


Opdracht 6: Twee volksliederen – Portfolio-opdracht

Na de oprichting van de Bundesrepublik Deutschland (BRD) en de Deutsche Demokratische Republik (DDR) in 1949 is de Duitse deling een feit. Het ontstaan van twee staten heeft veel gevolgen. In de jaren na 1949 wordt er bijvoorbeeld in beide landen ook nagedacht over een eigen volkslied. Lees de informatie over de geschiedenis van het Duitse volkslied in bron 10. Luister naar de volksliederen van de BRD en de DDR op deze website. Kies er één uit. Voor een Powerpoint presentatie over het volkslied zoek je plaatjes die het volkslied ondersteunen. De plaatjes moeten woorden uit de tekst of dingen uit de DDR of BRD laten zien.

Maak je presentatie in Powerpoint . Print het uit en lever het samen met je portfolio bij je docent in.

Je hebt voor deze opdracht 30 minuten de tijd.