De Berlijnse Muur

Bouw van de Berlijnse Muur
© National Archives

Op 13 augustus 1961 worden Johannes en Franziska vroeg wakker door het gehuil van hun jongste kinderen. Franziska zucht en doet de gordijnen open: ze weet dat ze toch niet meer kan slapen. Meteen ziet Franziska dat er op straat iets vreemds aan de hand is: overal rijden grote vrachtwagens met rollen prikkeldraad. Er zijn ook veel soldaten op straat. Johannes schiet zijn kleren aan. “Ik ga op de redactie kijken wat er aan de hand is”, zegt hij. En weg is hij. Als hij daar aankomt, is zijn baas blij hem te zien: “Johannes, je komt als geroepen! Kun jij het openingsartikel schrijven over de muur die we bouwen om de DDR tegen de fascisten uit het Westen te beschermen?”

Opdracht 5: De Berlijnse Muur – Kennis en analyse

In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd de Berlijnse Muur gebouwd, volgens de DDR-leiders om hun bevolking te beschermen tegen het fascistische Westen. De werkelijke reden voor de bouw van de Berlijnse Muur was echter een andere. Lees bron 8 en vul de ontbrekende woorden in het tekstvak in.

Sinds 1945 vluchtten vele mensen uit … naar het Westen. Na 1953 groeide het aantal tot meer dan … per maand. Officieel zat de grens dicht, maar vanuit … konden de Oost-Duitsers vluchten naar West-Berlijn en zo naar de …. Het grote aantal vluchtelingen uit de DDR was slecht voor de … en de politieke stabiliteit. …, de leider van de DDR wilde de Berlijnse grens voorgoed afsluiten, maar de … was bang voor een ruzie met het Westen. Toen de … aangaven dat voor hen alleen West-Berlijn belangrijk was, durfde de DDR het aan om een muur te bouwen rond …. In de nacht van … werd begonnen met de bouw van de Muur. De burgers van de … waren opgesloten in hun eigen land.


Opdracht 6: Muurkrant – Portfolio-opdracht
Verzamel zoveel mogelijk beeld- en tekstbronnen over de Berlijnse Muur. Maak een muurkrant over een van de volgende thema’s:

  • Bouw van de Muur (van prikkeldraadversperring naar onneembare vestingwal).
  • Vluchtpogingen
  • Contact over de Muur
  • De Muur vanuit de Bondsrepubliek en vanuit de DDR.
Je mag ook zelf een thema verzinnen.
Plak de informatie en foto’s over de bouw van de Muur die je hebt gevonden op een muurkrant en voorzie ze van een onderschrift.

Lever je muurkrant in bij je docent.

Je hebt voor deze opdracht 30 minuten de tijd.