Leven in de Bondsrepubliek, 1961-1972

Leven in de Bondsrepubliek, 1961-1972

Wat eraan vooraf ging
We volgen de familie Maier door de Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw. Johannes en Mattias Maier zijn tweelingbroers. Zij groeien voor de oorlog op in Dresden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kiezen ze allebei een andere kant: Mattias is een overtuigd aanhanger van het nationaalsocialisme. Johannes moet daar niets van weten. In 1949 wordt Duitsland officieel in twee landen verdeeld, de Bondsrepubliek onder toezicht van de Verenigde Staten en de communistische DDR onder toezicht van de Sovjet-Unie. Johannes Maier woont in Oost-Berlijn en is lid van de communistische partij, de SED. Johannes tweelingbroer Mattias woont in West-Duitsland, waar hij een goede baan heeft. De broers hebben zelden contact met elkaar. In dit hoofdstuk volgen we het leven van Mattias in de Bondsrepubliek.  

Let op: Je vindt in dit hoofdstuk twee soorten opdrachten: kennis- en analysevragen en portfolio-opdrachten. De kennis- en analysevragen kun je in dit websjabloon invullen en opslaan. Als je alle vragen hebt beantwoord en opgeslagen,  zet je ze om in pdf en print je ze uit. Vervolgens kun je een antwoordformulier opvragen waar de goede antwoorden op staan. Verbeter je eigen antwoorden en lever ze in bij je docent.
 
De portfolio-opdrachten kun je niet in het websjabloon invullen. Vraag aan je leraar welke portfolio-opdrachten je moet maken. Je maakt deze opdrachten vervolgens in een eigen document (bijv. Word), verzamelt de portfolio-opdrachten aan het einde van het hoofdstuk en levert ze samen met de verbeterde antwoorden op de kennisvragen in bij je docent.