Rote Armee Fraktion

© Wikipedia.org

© Wikipedia.org

Eind jaren zestig blijkt dat het nog niet over is met de oproer in de Bondsrepubliek. Een groep die zichzelf de Rote Armee Fraktion (RAF) noemt, sticht branden in warenhuizen. Begin jaren zeventig radicaliseert de groep nog verder en pleegt ze verschillende bomaanslagen en overvallen waarbij dodelijke slachtoffers vallen. Susanne en Karl weten niet goed wat ze daarvan moeten denken: hebben Andreas Baader en Ulrike Meinhof, de leiders van de groep, gelijk? Karl vindt van wel. Volgens Susanne gaan ze toch iets te ver. Mattias weet niet wat hij hoort: “Dat is toch geen discussiepunt,” roept hij. “Die RAF is gewoon een terroristische bende. Oppakken en levenslang opsluiten, als je het mij vraagt.”  

Opdracht 4: De RAF – Kennis en analyse

Eind jaren zestig werd in West-Duitsland de Rote Armee Fraktion (RAF) actief. Bekijk de bronnen 7 en 8.

a. Wat was de RAF voor organisatie en wat wilden ze bereiken?


b.  Hoe lang heeft de RAF bestaan?


c. De RAF probeerde haar doel te bereiken door middel van geweld en terreur. Desondanks waren er groepen in de Duitse samenleving die met de RAF sympathiseerden. Probeer twee redenen te bedenken waarom dat zo was.


Opdracht 5: Interview met de RAF – Portfolio-opdracht
 
Belangrijke leden van de RAF waren:
- Andreas Baader
- Gudrun Ensslin
- Ulrike Meinhof
- Horst Mahler
- Brigitte Mohnhaupt
- Christian Klar

Kies een persoon uit de bovenstaande lijst. Zoek informatie over deze persoon. Bereid een interview met deze persoon voor. Maak een vragenlijst van vijf vragen die jullie aan deze persoon zouden willen stellen. Ga in het interview bijvoorbeeld in op zijn rol binnen de RAF of waarom hij zich aansloot bij de RAF.

Wissel de vragenlijst uit met een klasgenoot en probeer antwoord te geven op hun vragen vanuit het perspectief van het door hen gekozen RAF-lid.