De val van de Muur

Val van de Berlijnse Muur
© Wikipedia.org

Van een gezellig verjaardagsdiner komt het niet meer, die 9e november. De hele familie Maier gaat de straat op, net als duizenden anderen. Friedrich woont met zijn gezin vlakbij een grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn. Ze zijn niet de enigen die er gaan wachten. Er zijn zoveel mensen. Het is bijna eng. Op een gegeven moment komt er een grenscommandant omroepen dat iedereen een geldig bewijs nodig heeft om te reizen. Hij  roept iedereen op om naar huis te gaan. Iedereen blijft staan. Zou het gaan gebeuren? Zouden ze naar West-Berlijn kunnen? Uren en uren wachten ze er.

Niemand weet wat er gebeuren gaat, maar dan, om één minuut voor half twaalf golft het bericht door de menigte. De grens is opengegaan! De commandant van de wachtpost aan de Bornholmer Straße heeft het op eigen houtje besloten. Om één uur ’s nachts op 10 november 1989 betreedt de familie Maier West-Duitsland. Ze wordt er onthaald door juichende mensen. Als in een droom lopen ze door de straten van de stad die alleen Franziska en Johannes nog van vroeger kennen. Berlijn ontploft van vreugde.

“We gaan naar Kreuzberg,” beslist Franziska. “Uwe wacht op ons.” Ze weet het heel zeker: Uwe, de oudste zoon van familie Maier die al jaren geleden naar het Westen is gevlucht, zal het nieuws over de open grens met net zo’n grote spanning hebben gevolgd als zij. Ze houden auto’s aan in de straat en vragen de bestuurders om hen naar het huis van Uwe te brengen. Geen enkel probleem. Het is al half vier ’s nachts als ze er aanbellen. Uwe is op. Hij verwacht zijn familie. Aan de keukentafel zit een mooie vrouw met donker haar, op haar schoot een baby'tje. “Kijk mama,” zegt Uwe zacht. “Dit is Ervan, mijn vriendin, en dit is ons dochtertje: Martha Leyla.”

Opdracht 4: De val van de Muur – Portfolio-opdracht

Bekijk bron 7 en 8. Op 9 november 1989 viel onverwacht de Berlijnse Muur. De DDR-burgers waren vrij om te gaan en staan waar ze wilden. Je hebt gelezen hoe Johannes Maier en zijn gezin de val van de Muur hebben beleefd. Na 9 november schrijft Johannes een brief aan zijn jeugdvriend Benjamin, die sinds zijn vlucht voor de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten leeft. In de brief vertelt hij aan Benjamin hoe hij en zijn familie de nacht van 9 november hebben beleefd. Ook schrijft hij daarin over zijn hoop dat dingen nu echt gaan veranderen en droomt hij van dingen die hij wil doen.

Schrijf deze brief van Johannes aan zijn vroegere jeugdvriend Benjamin. Vertel uit het perspectief van Johannes over de gebeurtenissen van 9 november. Schrijf over zijn hoop en dromen voor de toekomst nu de Berlijnse Muur is gevallen.

Maak deze opdracht op je portfolio-blad en lever het aan het einde van dit hoofdstuk in bij je docent.

Je hebt voor deze opdracht 20 minuten.